Minst en kasse varje gång det blir 468 kr/ år – Tänk om

Vi påverkar vår miljö, vår framtid genom att lära både oss själva, och vår kommande generation ”mat & miljösmart tänk!

Att bli mat och miljösmart är ju så mycket mer än att handla och laga mat.
Denna vecka tar vi och vänder upp och ner på hur du får hem din mat? Bär du hem den själv? Köper du en kasse varje gång du handlar? Här finns massor att tänka på, bland annat att kassarna kostar pengar och påverkar vår miljö på flera sätt. Det sätt jag stannar vid idag är tankarna kring ekonomin, har miljön råd?

Många säger att de inte har råd att äta bra mat!
Bra mat är ju inte dyrare än snabbmaten. Handlar du som snittet i Sverige så handlar du 3 gånger i veckan. Det blir 156 besök i affären per år.
Handlar du minst en kasse varje gång blir det 468 kr/ år. Här finns massor att göra för oss alla. Vi kan inte göra allt men alla kan göra något.

Tar vi alla en kasse med till affären så skapar vi inte bara en bättre miljö, vi skapar även hos många en bättre hantering av livet, och kan prioritera bättre vad pengarna går till. Ekonomismarta tankar påverkar alla, även de socioekonomiska mest drabbade områdena. 468 kr är mycket pengar till ingen nytta!

Oavsett om du har råd att köpa dessa kassar eller ej så påverkar det vår miljö, träd ska bli plastkassar, för att sedan kasseras eller kanske användas som soppåsar. Än värre hamna i havet & döda tillväxten i vattnet.

Sopor, ett hett ämne som jag återkommer till inom kort, för vi kan även påverka det på fler sätt än ett. Kastar du bort stjälken på morötterna eller gör du pesto av dem? Skär du bort skaften på purjolöken eller hackar du ner det i grytan?

Ingen kan göra allt, tillsammans för en bätte folkhälsa med fokus på energi, möjligheter, rörelseglädje, planera, så det blir hälsofrämjande hållbart!
Genom en god livsstilplanering med Todolistan för dagen skapar jag mer tid som jag använder till så mycket mer än att stressa över hur jag ska hinna, dessa tankar  gör inget gott.
Citerar mitt barnbarn  Han älskar att sitta på mitt kontor och läsa, i helgen säger han med ett stort leende. ”Mormor är det SpisaBra du gör när du lagar all mat på söndagar? Ja svarar jag. Tyst en stund. Så säger han mormor hur kan du lära alla som har barn att göra så här, för det är ju smart”

Barn är kloka, vi har mycket att lära av dem. Att leva SpisaBra ger trygghet. Ledarskap & det är vad alla vuxna behöver på ett eller annat sätt. För det blir inte som det blir, det blir vad vi gör livet till. Barn gör som vi gör, så hur gör vi?
Våga smitta i hälsofrämjande anda, små steg ger stora resultat. Med SpisaBra`s verktygslåda finns bara möjligheter….
Psst hur många kassar bär du hem varje år?
Sluta Banta – Börja Leva! 
Online / individuellt program 

Mia Ånemyr

Matkreatör, Författare
& Hälsoinspiratör