Mias tankar

Handlar du minst en kasse varje gång blir det 312 kr/ år.

februari 8, 2016

Vi påverkar vår miljö, vår framtid genom att lära både oss själva, och vår kommande generation matsmart & miljösmart tänk. Precis dessa ord avslutade förra veckans tankar från Mia.

Att bli mat och miljösmart är ju så mycket mer än att handla och laga mat. Denna vecka tar vi och vänder upp och ner på hur du får hem din mat? Bär du hem den själv? Köper du en kasse varje gång du handlar? Här finns massor att tänka på, bland annat att kassarna kostar pengar och påverkar vår miljö på flera sätt. Det sätt jag stannar vi idag är tankarna kring ekonomin, har miljön råd?

Många säger att de inte har råd att äta bra mat, men bra mat är ju inte dyrare än snabbmaten. Handlar du som snittet i Sverige så handlar du 3 gånger i veckan. Det blir 156 besök i affären per år. Handlar du minst en kasse varje gång blir det 312 kr/ år. Här finns massor att göra för oss alla. Vi kan inte göra allt men alla kan göra något.

Tar vi alla en kasse med till affären så skapar vi inte bara en bättre miljö, vi skapar även hos många en bättre hantering av livet, och kan prioritera bättre vad pengarna går till.

Oavsett om du har råd att köpa dessa kassar eller ej så påverkar det vår miljö att så många träd ska bli plastkassar, för att sedan kasseras eller kanske användas som soppåsar. Sopor är också ett hett ämne som jag återkommer till inom kort, för vi kan även påverka det på fler sätt än ett.

Vi förändrar världen med Kylskåpsröj med röjrecept! Missa inte pågående kampanj här

Mia Ånemyr

Matkreatör, Författare
& Hälsoinspiratör

SpisaBra hjälper dig bli mat & miljösmart!

februari 1, 2016

Tänk vad veckorna går fort, alla redan vecka 5. Hoppas att ni har det bra och har börja komma in i Kylskåpsröj´s tänk. I dag tänkte jag att vi ska berätta lite mer om inhandlingslistan, som du som prenumerant har tillgång till. När du printat ut den, spring då inte raka vägen till affären och handla rakt av. Spring till ditt kök, och se över vad du alla redan har hemma, som du kan använda. Byta ut och använd efter eget tycke och smak. Sedan när du väl handlar så har du en punkt som heter ”Övrigt” den ger dig god vägledning in i ett matsmart liv, på inhandlingslistan.

Röjfliken som du finner vid dag 1-4 ger dig ytterligare vägledning. Hur kan man göra för att bli mat & miljö smart genom att lära sig att återanvända sin mat. Så vi får ner matsvinnet som idag är ca 30-40 kg/ person och år i Sverige. Detta kan du och jag förändra genom att börja leva Kylskåpsröj med röjtänk.

Kanon, för ingen vill väl ge varken sig själv eller kommande generationer en miljö som vi inte ser utvecklas positivt. Genom att du börjar ha en dialog med dig själv och börjar ställa frågor till dig, vad är bra mat för mig? Vad vill jag ge de mina och hur önskar du må? Då menar jag inte bara vara mätt i magen utan även stolt och nöjd. Vi påverkar vår miljö, vår framtid genom att lära både oss själva, och vår kommande generation matsmart & miljö smart tänk.

Gå från tanke till handling!

Mia Ånemyr

Matkreatör, Författare
& Hälsoinspiratör

Äntligen, känner du så?

januari 25, 2016

Välkomna ut ur tunneln. Jag upplever att många sitter fast i att fortsätta som man alltid har gjort. Men då kommer du även nästa år att få fattiga veckan, ja eller en tuff januari. Så äntligen, lära dig planera ditt liv, genom att lära dig driva ditt egna liv som ett företag så kommer du klara detta så mycket bättre.

Du ser vilka inkomster du har. Samt vilka utgifter du har. Genom att se över detta kan du börja sanera och planera. Utan en livsplan blir det lite som att gunga, det fixar sig. Nix den enda du lurar är dig själv.

Genom Kylskåpsröj´s vägledning, inte bara med 4 måltider i veckan, får du även smarta tips på hur du lagar om, och lagar nytt av det du redan har hemma. Som betalande prenumerant får du dessutom inhandlingslista kopplat till veckans meny samt tips på vad som är bra att ha hemma i kylen, frysen och skafferiet. Du får även lära dig att ställa krav på inte bara handlaren, utan även på dig o din livsplan av hela livet.

Den tid du sparar genom oss på Kylskåpsröj kan du lägga på dig själv. Det kanske står en massa saker du önskar göra, på en lista för i år. Gör den listan levande med tiden och pengarna du kommer att vinna genom oss på Kylskåpsröj. Du missar väl inte lanseringserbjudande som är 50% på 1 års medlemskap.

Det bor en kock i oss alla, släpp lös den!

Mia Ånemyr

Matkreatör, Författare
& Hälsoinspiratör

Ta en si och gör så – årets fattiga vecka!

januari 18, 2016

Välkommen till denna veckas kylskåpsröj. Det fullkomligt bubblar i oss här på kontoret när vi snickrar ihop menyer och skapar röjrecept. Vi har faktiskt skrattat en hel del, det lovar jag. Ta en sådan och gör si och så, säger jag med ett glatt leende på läpparna. Hur tänker du nu, säger mina medarbetare och ja jag har lärt mig att alla inte är födda för att skapa mat. Så med det vill jag berätta hur galet trevligt vi har med detta arbete och välkomnar dig till denna veckas meny samt röjrecept, på årets fattigaste vecka för många.

Att börja tänka mat för flera dagar och handla för flera dagar kan för många vara svårt. Vi vill bjuda in dig till att tänka annorlunda. Det är upp till dig och du bestämmer och fortsätter att göra det du mår bra av. Är det att laga maten dag för dag så gör du det. Till dig som känner att du är sugen på röjtänket så kör på. Börja att laga kanske två rätter på samma gång och fortsätt utöka tills du lagar alla måltider på en gång.

När du handlar från inköpslistan så var ödmjuk mot dig själv. Ser du saker som skulle kunna vara ett bra alternativ och till bättre pris så då byter du bara ut varan.

Förändring tar tid. Som du kanske har sett så är det äkta kärlek i maten som lagas här och erbjuds i veckans meny. Det är även glutenfritt från grunden. Du som önskar lägga till gluten i din mat bestämmer det själv. Jag har under åren insett att pekpinnar kommer ingen långt med. Börja gärna att förändra och känner du att din hälsa blir bättre och leder dig mot nya spännande vägar via god mat lagad från grunden. Då kanske du vågar göra det som känns så svårt. Gå från att tänka, till att göra. Nu har ju vi förberett åt dig så du behöver ”bara göra”.

Mia Ånemyr

Matkreatör, Författare
& Hälsoinspiratör

Kom in i röjtänket!

januari 14, 2016

Planering är A och O. Visst låter det härligt att ta dagen som den kommer? Faktum är att det inte alltid är så praktiskt. Genom att laga all mat samtidigt sparar du väldigt mycket tid. Tid som du istället kan lägga på annat.

Tänk ekologiskt och närodlat. Ställ krav på din handlare! Om du inte gör det vem ska då göra det?

Varje vecka gör du ett rejält röj. Fyll på med matlådor hemma och fyll kylen för att laga för minst 4 dagar och gör ditt röj! Rester är helt vanlig mat. Att ta tillvara på all mat är inte bara bra för privatekonomin. Det är även bra för miljön, vilket gynnar oss alla.

Mia Ånemyr

Matkreatör, Författare
& Hälsoinspiratör